Християнська психологія » Психологія сім'ї » Психологія подружніх стосунків » Як батьки плетуть «вінець безшлюбності» для своїх дочок

 

Як батьки плетуть «вінець безшлюбності» для своїх дочок

Автор: Мирон Шкробут від 8-11-2021, 09:45, переглянули: 538

Як батьки плетуть «вінець безшлюбності» для своїх дочок


У таємничого «вінця безшлюбності» є цілком з’ясовні психологічні причини …
Так іноді трапляється: жінка і красива, і розумна, і з легким характером, але одна. Всі її спроби створити довгострокові відносини, сім’ю закінчуються повним провалом. І тоді навіть ті, хто особливо не забобонні, починають допускати думку про таємничий «вінець безшлюбності». І, виявляється, навіть у такого езотеричного поняття, є цілком з’ясовні психологічні причини.

Причин для жіночої «хронічноїї» самотності може бути багато, але в першу чергу їх варто шукати всередині себе. У даній статті мені хочетьсявисвітлити питання впливу батьків на особисте життя дочки в дорослому віці. І не для того, щоб звинуватити їх і перекласти відповідальність, а щоб зрозуміти, як це відбувається і що можна з цим зробити.

Коли дівчинка приходить в цей світ, то найближчими людьми для неї є мама і тато. З самого раннього віку вона засвоює модель відносин, прийняту в родині. Мати для дівчинки – приклад жіночності, а батько – зразок чоловіка.

Що ж такого можуть робити батьки, щоб приректи свою дочку на самотність?

По-перше, розлучитися.
Звичайно, не кожне розлучення призведе до таких наслідків. Якщо ми говоримо про «вінці безшлюбності», то тут важливо наступне:
Після розриву відносин батько не спілкується з дочкою. Тобто у неї немає образу чоловіка, на який вона зможе спиратися в майбутньому. Він сформується пізніше з книг і кіно і буде ідеальним. Зрозуміло, що всі, кого дівчина зустріне на своєму життєвому шляху, будуть не дотягувати до нього. А ще це загрожує тим, що вона просто не знає, що з чоловіками робити і як будувати відносини.Мати наділяє дочку роллю чоловіка в психологічному сенсі. Тобто починає спиратися на дочку, як на дорослу людину, в результаті чого дівчинка проскакує важливі етапи формування своєї жіночої ідентичності.

По-друге, іноді буває, що мати об’єднується з дочкою проти батька.
Наприклад, якщо він алкоголік або у подружжя просто важкі стосунки, мати може говорити: «Дивись, який твій тато негідник! Скільки страждань він приносить! » Дочка шкодує матір і внутрішньо стає на її бік. Тоді батько як би відтісняється з сім’ї, а дочка знову займає його місце.

Виходить, що так чи інакше дівчинка знаходиться не на своєму місці дитини, а по суті перебуває в символічному шлюбі з матір’ю. Тобто місце для партнера зайнято.

Крім того, якщо батько був тираном або залежним, то дівчина, помітивши в чоловікові лише натяк на таку поведінку, тут же втече. Дуже вже їй страшно і не хочеться повторювати мамин сценарій. Але, фактично, жінка, обпікшись на молоці, дмухає на воду, тим самим відкидаючи хороші варіанти.

По-третє, мати транслює дочці установки про чоловіків, які не сприяють створенню близьких стосунків.

Наприклад: «Всі чоловіки сво …», «Їм від нас потрібно тільки одне», «Чоловіки нікчемні створення, на яких не можна покластися», «Чоловіки – це ті, хто неодмінно зрадять і зроблять боляче» та інше.Суть материнського послання зводиться до того, що всі чоловіки небезпечні, або негідні, поважати і любити їх в загальному то нема за що. Вона не змогла побудувати міцні відносини з чоловіком, залишилася розчарована, ображена і зла на всю чоловічу половину людства і волею-неволею програмує підростаючу дочку на подібний сценарій.
А буває так, що дівчинка надмірно прив’язана до будь-кого з батьків, ідеалізує їх.
У них прекрасні теплі відносини, тільки от біда – вони не припускають варіанти, що у дочки може з’явитися власна сім’я.Якщо це мати, то вона несвідомо не бажає відпускати від себе дочку, хоча і декларує зворотнє.
А у випадку з батьком часто буває таке: «батьку, я буду для тебе кращою дружиною, ніж мама». Такий вибір дівчинка робить несвідомо, якщо мама рано пішла з життя або погано поводилася з батьком.

Що робити?


Якщо однією фразою, то розібратися в своїх взаєминах з батьками. З великою часткою ймовірності, там ви перебуваєте не на своєму місці дочки, а виконуєте функції одного з подружжя.
Якщо всередині себе ви досі підтримуєте одного з батьків і відкидаєте іншого, якщо вважаєте, що хтось краще, а хтось гірше, значить це те місце, яке варто досліджувати. Важливо емоційно і психологічно відокремитися від батьків, зрозуміти, що вони дорослі люди, які самі вибирають свою долю і прекрасно впораються без вашої участі. Вам точно не потрібно нікогорятувати або жертвувати своїм життям заради кого-небудь з батьків. Тоді з’явиться шанс будувати власне життя.
Крім того, корисно дослідити свої установки щодо чоловіків, себе і відносин в цілому, ваші очікування від партнера і від себе в стосунках. Швидше за все, вам вдасться виявити ті, які не сприяють створенню близьких довірчих відносин.


Олена Воробйова.



Категорія: Психологія подружніх стосунків, Жінка

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.