Християнська психологія » Психологія сім'ї » Психологія подружніх стосунків » "Я буду Тебе захищати, а Ти будеш мені посміхатися". Хто є хто?

 

"Я буду Тебе захищати, а Ти будеш мені посміхатися". Хто є хто?

Автор: Лідія від 17-07-2015, 10:25, переглянули: 1745

Це слова дитячої пісеньки про дружбу хлопчика і дівчинки. І в цих словах вся мудрість стосунків між чоловіком та дружиною... Здається все так просто... Чоловікові потрібно лише захищати дружину, а дружині - лише посміхатися чоловікові?

Розглянемо детальніше. Щоб чоловік міг захищати дружину, потрібно, щоб він був сильним і розумним, а ще - впевненим у собі (зокрема в тому, що він сильний і розумний). Сила і розум це, звичайно, поняття відносні, але я впевнена, що всі чоловіки є сильні і розумні. Так як і всі жінки є красиві і мудрі. По-різному, і Слава Богу що ми всі різні, що всі чоловіки не є схожі на братів Кличків чи Енштейна, а всі жінки не подібні до Клаудії Шиффер. Особисто я не впевнена, що хотіла б бути дружиною Володимира Кличка... і точно не хотіла б бути дружиною Альберта Ейнштейна (почитайте його біографію і, можливо, мене зрозумієте).

Кожна жінка вибирає для шлюбу найкращого, на її думку, чоловіка. Саме такого, який найкращий для неї (що означає цей вибір і як він робиться - у наступному підрозділі Про подружжя). І кожна наречена впевнена, що її чоловік сильний і розумний (і ще багато інших якостей, але ці основні). Так само, як і чоловік вибирає найкрасивішу і наймудрішу дівчину, щоб з нею побратися.

А далі... казочка, зазвичай закінчується словами: "і жили вони довго і щасливо, і померли в один день...". Бо далі приходять певні випробування і розчарування (про етапи сімейних криз у підрозділі Про подружжя). І в якийсь момент дружина перестає довіряти чоловікові і починає звинувачувати у помилках. І чоловік потихеньку втрачає впевненість у собі. А ще думає: навіщо захищати ту, що прекрасно дає собі раду сама, ще й інших "строїть". Ось так помалу руйнуються подружні стосунки...

Якими є обов"язки жінки у шлюбі? Варити борщ і вареники, прибирати в хаті, бавити дітей - це знають усі... І більшість жінок старанно виконують ці обов"язки... Але чомусь щасливіших і міцних сімей все менше. Шлюби розпадаються... Жінки стараються виконувати свої обов"язки, дбають про чоловіка і дітей, і не розуміють, чому чоловіки не цінять їх старання, і навіть не поспішають з роботи додому...

Про що найперше повинна дбати дружина? Пригадаємо слова пісеньки із заголовку - "а Ти будеш мені посміхатися". Це найперший обов"язок дружини - дбати про себе та свій настрій! Все наче з голови на ноги, адже нас все життя вчили, що потрібно дбати про інших і не бути егоїстами. Але таке виховання більше підходить хлопчикам (чому - в розділі про виховання дітей). А дівчатка змалечку готові про всіх дбати і всім служити. Дівчаткам навпаки потрібно вчитись дбати про себе, розуміти свої потреби і вчитися просити допомоги.

Чому ж все-таки настрій жінки такий важливий для шлюбу. Напевно, кожен з Вас знає, що коли жінка має поганий настрій, то вся сім"я (чи робочий колектив) є у певному стресі, "трясе" всіх членів, ніхто не може в той час спокійно працювати чи бавитись... Всі напружено чекають, коли і чим закінчиться ця сварка, істерика чи "холодна війна" (коли жінка не висказується, а демонстративно мовчить).

Ми вже говорили, що емоційно жінка є набагато сильніша за чоловіка (і, звичайно ж, дітей), тому решті членів сім"ї досить важко винести емоції жінки. І заспокоїти жінку дуже важко навіть дорослому чоловікові, не говорю вже й про дітей. І, якщо жінка не вміє екологічно проявляти свої емоції, то жити з нею досить складно, психологічно важко. Тому чоловік перший "втікає" з сім"ї, спочатку в роботу (щоб пізніше приходити додому), а згодом, можливо, і до іншої жінки, яка дає йому відпочинок (і посміхається), а не звинувачує і свариться.

Дбати про свій хороший настрій жінці досить складно. Це зовсім не означає, що жінка мусить тримати себе в руках і мило всім посміхатися, при тому ще й всім догоджувати. Зовсім ні, адже після такого стримування жінка все одно "зірветься", бо її емоції нікуди не ділися. Важливо вміти дбати про себе, створюючи собі хороший настрій. Про це детальніше буде у наступних постах.

Повернемося до чоловіка. Що ж йому потрібно від жінки? Повторю слова свого чоловіка перед шлюбом: "Кохана, зроби, будь ласка, так, щоб мені хотілося повертатися з роботи додому!" І це не стосувалося борщів, вареників чи порядків, як я спочатку думала... Це стосувалося мого настрою. Звичайно, смачна вечеря і прибрана, затишна домівка додавали хорошого настрою нам обом, але це не було основним. Бо навіть смачна вечеря, сяюча чистотою домівка але з поганим настроєм у жінки (яка це все зробила з останніх сил, відчула себе "героєм" і очікує від чоловіка похвали і визнання, що вона герой) не викликає у чоловіка приємних емоцій. Чоловік зовсім не хоче бачити у своїй дружині героя, навпаки,він почуває себе винним у тому, що жінка так змучилась, що він не подбав про неї... Тому поганий настрій обох дуже швидко перетворюється у сварку із звинуваченнями (типу: я для Тебе все.... - а я Тебе не просив...)

Чоловік хоче бачити щасливу дружину. Бажано - постійно щасливу. Краще йому просто пояснити, що постійно це неможливо, але не звинувачувати його у своєму настрої (все ж винен не він, а гормональна система жінки разом з її емоційною сферою). Чому для чоловіка настільки важливий настрій жінки, що більше, по великому рахунку, йому нічого від неї і не потрібно? Все просто - нормальний чоловік (психологічно та фізично здоровий) одружується з єдиною лише ціллю - зробити свою дружину щасливою! Все, що він робить після весілля для дружини чи сім"ї (а часом навіть на роботі) - це для того, щоб дружина була щасливою. Чи він ремонтує в хаті щось, чи доглядає город, чи гуляє з дітьми, чи навіть будує хату - це все для того, щоб дружина була щаслива і захоплювалася ним. Навіть кар"єра чоловіка залежить від жінки. Є приказка: "За кожним великим чоловіком була мудра жінка".

Бо так, чесно кажучи, більшості чоловіків (якщо вони самі по собі) не дуже то й потрібні великі хати, гарні меблі, сучасний ремонт. Більшості з них вистачить просто дивана і комп"ютера (чи телевізора, як раніше). Вони навіть переодягатися не будуть і нормально виспляться на дивані. Ви, напевно, знаєте холостяків, які так живуть і Їм так просто прекрасно. Чоловікові комфорт не потрібен. Але він забезпечує його, щоб дружина була щаслива.

Тому чоловікові настільки важливо бачити дружину щасливою. Це кожного разу підтвердження того, що він справляється із своїм завданням, що саме він Герой, бо може зробити дружину щасливою. Заради цього він готовий робити все нові і нові подвиги. Хороший настрій жінки підвищує самооцінку чоловіка, а це сприяє тому, що чоловік росте і розвивається (духовно і матеріально). А разом із ним росте і розвивається його сім"я!

"Я буду Тебе захищати, а Ти будеш мені посміхатися". Хто є хто?



Категорія: Психологія подружніх стосунків, Чоловік, Жінка, Блог Лідії Кондратик, Поради психолога

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.