Християнська психологія » Психологія сім'ї » Психологія подружніх стосунків » Любов: Божий дар для нас і наш дар для Бога

 

Любов: Божий дар для нас і наш дар для Бога

Автор: Мирон Шкробут від 2-07-2015, 13:13, переглянули: 1205

Любов: Божий дар для нас і наш дар для БогаЄ дві речі, які я хотів би сказати про любов і про Бога. Я усвідомлюю, що в нашому плюралістичному суспільстві обидва мої твердження можуть стати темою для серйозних суперечок. Однак я вірю, що ця дискусія про життя з любов'ю буде неповною, якщо їх не розглянути. Мої переконання є такими: Любов — це Божий дар і Коли ми любимо, діє Бог.

Любов справді є Божим ларом
Я приймаю Біблію як слово Боже. Отож, я звертаюся до Біблії за відповідями на запитання, подібні до тих, які ми зараз обговорюємо. На мою думку, Біблія досить чітко роз'яснює це питання. Любов дійсно є Божим даром. Святий Павло говорить про три основні Божі дари: віру, надію і любов. Далі він проголошує, що найкращим з цих дарів є любов. Павло каже, що існує багато різноманітних Божих дарів, але понад усе ми маємо просити дару любови (див. 1 Кор. 13, 14).
Святий Йоан висловлюється ще чіткіше. Він просто каже: «Любі, любім один одного, бо любов від Бога, і кожен, хто любить, народився від Бога і знає Бога» (1 Йо. 4, 7).
Гадаю, я можу передбачити, що ви зараз спитаєте: «Якщо любов є Божим даром, то чи можуть ті, хто не вірить в Бога, справді любити?». Щоби адекватно відповісти на це запитання, потрібно буде більше часу і місця, ніж ми маємо. Але дозвольте мені сказати просто. Так, звісно, люди без віри здатні любити. Бог вірить в багатьох людей, які не вірять в Нього. У деяких випадках Бог дає нам, наприклад, спроможність любити як прелюдію до дару віри. Инколи Бог просто просвіщає невіруючих у їхньому виборі любови і дає їм сили в їхньому зобов'язанні любови. Великий богослов Карл Ранер якось назвав таких людей «анонімними християнами». А святий Тома Аквінський наполягав на тому, що «Бог не обмежує себе в даруванні дарів тим, які поєднані з ним сакраментально ».
Иншими словами, «Бог дозволяє дощу зрошувати врожаї віруючих і невіруючих. Бог дозволяє сонцю обігрівати поля віруючих і невіруючих». Якщо це правда, то яку цінність має віра? Тих, хто вірить, віра відкриває до стосунків любови з Богом. Вона допомагає нам зрозуміти, звідки прийшли наші дари. І, звісно, віра завойовує для нас наступні дари, як ми довідуємося з історії кровоточивої жінки. Тій жінці і більшості людей, для яких Ісус творив чуда, Він сказав: «Твоя віра спасла тебе». Немає сенсу для Бога робити чудо, якщо воно не буде визнаним. Для мене є очевидним, що для того, аби розпізнати чудо, потрібна віра. Багато чудес Ісус не міг зробити через те, що в людей не було віри. Бог є чимось на зразок електричної розетки: можна отримати багато сили, але лише коли ми під'єднані. А під'єднання — це віра. Віра вивільняє силу Бога.
Знати про те, що любов є Божим даром, важливо, бо ми впевненіше отримаємо цей дар, якщо будемо знати, що його джерело — Бог, а не просто наші власні сили. Більшості з нас спершу треба випробувати наші власні маленькі засоби для встановлення стосунків любови. Згодом ми прийдемо до моменту так званого его-відчаю. Це момент визнання: «Я не можу цього зробити сам». Мушу повернути своє життя до просвітлення і натхнення від Бога. Мушу попросити Бога зробити мене провідником Його любови, наповнити мої криниці, щоби я зміг напоїти спраглих.

Коли ми любимо - діє Бог
Таким є друге з моїх тверджень про Бога і про любов. Мені здається, я не завжди вірив, що коли ми любимо, то діє Бог. Тепер вірю в це. Колись я думав, що наші вчинки змінюють реальність. Якщо захищатиму правду, годуватиму голодних, кричатиму з дахів про те, що нашіптується мені на вухо, то так зміню все. Моя правда, моє співчуття і доброчесність згодом огорнуть цілий світ. Такими були мої думки упродовж «месіянського періоду», часу, коли я вдавав із себе Бога. Тепер я вірю у значно простішу ідею: коли ми любимо, Божа благодать вливається у цей світ через нашу любов - зцілюючи його, випрямлюючи його покрученість, лагодячи його зіпсутість і осяваючи його темряву. Ми є лише інструментами Бога.
Я переконаний, що коли ви і я приймаємо благодать любови і користуємося нею, то ми творимо умови для Божої дії. Наша любов — це канал, через який потече Боже зцілення і помічна благодать. Більшість із нас не має великих талантів, але всі ми можемо робити маленькі справи з великою любов'ю. І саме це є суттєвим. Любляча мати, на чиїх руках багато дітей, мовчазний монах, що молиться в якомусь далекому монастирі, стара людина, чий зір погіршується, підліток, який хвилюється через прищі, — усі вони здатні прийняти і втілити у вчинки дар любови. І коли вони це робитимуть, буде діяти Бог. Через тих, хто любить, Бог змінюватиме цей світ.

Павел Джон
"Твоє щастя залежить від тебе"
Львів: Свічадо, 2008.



Категорія: Психологія подружніх стосунків, Чоловік, Жінка, Поради психолога

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.