ТРИ ВІВТАРІ. ВІВТАР МОЛИТВИ

Автор: Мирон Шкробут від 7-12-2013, 12:48, переглянули: 2777

ТРИ ВІВТАРІ. ВІВТАР МОЛИТВИ
У Церкві існує духовність подружжя, яка відрізняється від священицької чи чернечої духовності. Ця духовність є складовою творчого розвитку подружньої єдності і неустанного піклування про неї. Реалізується вона через турботу в подружжі про три домашні вівтарі: молитву, бесіду та обдаровування. Символами цих трьох вимірів зустрічі одружених одне з одним і з Богом є домашня капличка, стіл в їдальні і подружнє ложе.

При вівтарі молитви подружжя будує єдність з Ісусом Христом, запрошує Його в свої щоденні справи. В спільній молитві чоловік і дружина переживають присутність посеред них Христа.

При вівтарі бесіди подружня пара будує єдність в розмові про всі справи спільного життя. Цей вівтар виражає турботу, щоб праця поза домом не віддалила їх одне від одного.

На вівтарі обдарування подружжя співпрацює з Богом Творцем; будує єдність, ділячись любов’ю і приємністю в сексуальних відносинах.
Дбаючи про ці три вівтарі, подружжя поступово відкриває любов самого Христа, Який приходить до них. Відсутність активності в будуванні хоча б одного з вівтарів – способів будування єдності – призводить до її ослаблення. Подружжя втрачає важливе добро. Відмова від праці творення подружньої єдності призводить до атрофії любові між ними. Іноді формально подружжя може тривати й надалі, але вже не є істинною спільнотою життя і любові.

ТРИ ВІВТАРІ. ВІВТАР МОЛИТВИ
Сім’я, яка молиться разом, залишається разом

Сьогодні ми спробуємо поміркувати на тему першого вівтаря – вівтаря молитви – виразного символу духовної єдності чоловіка та жінки, їхньої глибокої спільності та внутрішньої відданості одне одному. А допоможуть нам в цьому люди, які й самі практикують молитовне життя, повне миру та любові. Не всі з них в подружжі – натомість, всі мають великий досвід справжньої допомоги тим, хто прагне щасливого шлюбу як дороги до святості.
"Сім’я, яка молиться разом, залишається разом". Джеймс і Ширлі Добсон, "При світлі нічної лампи"


"Дружини, робіть так, аби ваші чоловіки були в родині провідниками віри. Домашня Церква в безпеці, якщо на її сторожі релігійна зрілість чоловіка, який є провідником і захисником віри в родині […] Повірте, що коли допомагатимете чоловікові стати провідником у вірі, можете навернути його до Бога, Церкви і до служіння родині. Бути провідником – це природне бажання справжнього чоловіка, хоч не кожен це до кінця розуміє". Яцек Пуліковський, "12 порад для жінок, що прагнуть сімейного щастя"

"Плекайте традицію спільної подружньої молитви. Молитва єднає людей з Богом та один з одним. Молитва відкриває нас до щораз більшої близькості до Бога, і пригадує нам, що будь-які земні стосунки між людьми не дарують досвіду остаточного осягнення повноти життя. Тому подружжя усвідомлюють, що вони є оточені надприродним світом, що допомагає ці обмеження видимого світу та стосунків терпеливо приймати і з ними жити. Життєвий досвід наявності меж у земної любові може стати добрим поштовхом до відкриття тієї Любові, яка є безмежною. Вона завжди є присутня у житті людини, завжди прощає, терпеливо зносить усе – отже, вона є вічна.
Сімейна пара, яка спільно молиться, перебуває у тісному єднанні з Богом та продовжує отримувати від Нього усі необхідні милості". За Йоаннесом Лехнером, "Сім добрих навичок для щасливого подружжя", laityugcc.org.ua

"Літургія полягає в тому, що люди звертаються до Бога, а Бог приходить до них. Коли звертаються до Бога у справах свого подружжя, у справах, що стосуються зв’язку між ними, то їхня молитва має особливу цінність. Це молитва, чиє "слово є словом сили" – має рушійну міць. Такою молитвою є слова консекрації, що вимовляє священик в ім’я Христа під час Євхаристії. Промовляння цієї молитви зумовлює, що звичайний хліб стає Тілом, а вино – Кров’ю Христа. Такою молитвою є й слова подружньої присяги. Міць Таїнства діє і в щоденному житті, коли чоловік і дружина віддають Богові свою спільноту, дякують Богу за своє подружжя, коли просять про любов, про здатність до діалогу, про вирішення проблем у своїх сексуальних відносинах… Бог особливим чином, на силі завіту, укладеного з подружжям, вислуховує таку сакраментальну молитву". Отець Ксаверій Кнотц OFMcap

"Католик без молитви?.. Немов солдат без зброї!" Св.Хосе Марія Ескріва

"Що скажеш, якщо ми, щоб духовно приготуватися до Таїнства Шлюбу, здійснимо молитовне тридення? 21, 22 и 23-го – Меса і Причастя, ти – в Понте Нуово, я – в санктуарії Внебовзяття. Пресвята Діва поєднає наші молитви. […] Я впевнена, що ти скажеш "так", і я тобі за це вдячна". Св.Джанна Беретта Молла до майбутнього чоловіка, коли вони готувалися до шлюбу, перебуваючи в різних місцях

Любов без меж

Подружня спільна молитва та перебування у любові – запорука витримки навіть тоді, коли коханий або кохана вмирає. Саме тоді спільна молитва народжує певність у спільноті святих, яку подружжя становить навіть тоді, коли їх розлучила смерть.
Св.Джанна Беретта Молла померла в 40 років від раку, але її смерть стала дорогою в життя для їх із П’єтро доньки, Джанни Емануелли. Щоб народити дівчинку живою та здоровою, св.Джанна відмовилася від операції, повністю усвідомлюючи смертельний ризик для себе. Вона померла через короткий час після пологів. Нам відомий лист П’єтро Молли до своєї дружини Джанни, яка вже перебувала перед Божим Престолом, коли він писав це послання-молитву.
"Наша зустріч на землі, наш захват одне одним на землі завершилися, але ми [з дітьми] й надалі відчуваємо, що ти дуже близько й дбаєш про нас із Небес. Кохана моя Джанна, ось вже 30 років, як тебе немає з нами, як нам не вистачає солодкого відчуття твоєї видимої присутності та твоєї посмішки. 30 років – термін набагато довший, аніж тривала наша зустріч на землі. Це була коротка зустріч, однак вона була повною радості и ніжної любові. А тепер я […] прошу про твоє заступництво у Ісуса і Марії за наших дітей, за нашу дорогу онучку Гортензію, яка сьогодні з ніжністю назвала б тебе "бабуся", за мене, за всіх, кого ти знала, а також за всіх, хто довіряється твоєму заступництву.
Господь дарував мені довге життя та багато благодатей. Коли Він покличе мене, прошу тебе, мила моя Джанно, представ мене Йому, Отцю Милосердя, та проси, щоб Він виявив також до мене Любов без меж — Любов, заради якої ти жила і яку засвідчила своїм життям".


Підготувала Софія СЕРЕДНЯНСЬКА


джерело: katolyckyj-visnyk.blogspot.com
У матеріалі також використано цитати з http://shansnazustrich.net/ та журналу "Любите друг друга"



Категорія: Психологія сім'ї » Психологія подружніх стосунків

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.