Християнська психологія » Психологія сексуальності » Деякі причини сексуальних подружніх дисгармоній

 

Деякі причини сексуальних подружніх дисгармоній

Автор: Людмила_Гридковець від 29-03-2014, 14:28, переглянули: 1605

Безграмотність в питаннях психології шлюбу,
нерозуміння особливостей сексуальності,
неволодіння азами сексуальної культури,
невміння активізувати партнера


Можна прочитати чимало наукової літератури з даної тематики, проте ніколи не слід забувати, що людина, яка пліч-о-пліч іде з вами по життю — це бездонна криниця з життєдайною водою, то ж так важливо не розплескати її надаремно.

Споживацький, функціональний підхід до інтимного життя та неправильне ставлення до подружнього партнера
Щоб уникнути дисгармонії подружньої єдності, слід засвоїти, що сексуальний контакт, в першу чергу, — це не власне задоволення, а акт пізнання іншої неповторної особистості. Ваш партнер не повинен бути лише об'єктом чи предметом Вашого задоволення. Він є Божим даром для вас, тож і прийміть його, як най-дорогоцінніший скарб.
Ваша любовна гра може мати будь-який вигляд. Але вона є лише тоді любовною грою, коли приносить задоволення Вам обом. Якщо ж ущемляються інтереси одного з Вас, то те, що мало стати еротичною посвятою, перетворюється у зґвалтування. Нікому не потрібна вимушена жертва, вона не здатна подарувати подружжю відчуття єдності, але цілком спроможна стати джерелом патологій.

Відсутність відповідних умов інтимного спілкування
Коли молоде подружжя проживає разом з батьками, то страх перед "підгляданням" та "підслуховуванням" у одного з партнерів може призвести до розладу сексуальної сфери у обох молодят.
Якщо Ви відчуваєте надмірний страх бути почутим чи побаченим, то краще винаймітьсобі на деякий час окреме помешкання, де Ви зможете вдосталь натішитися одне одним.
Натомість, якщо "загроза" йде не від батьків, а від дітей (тобто Ви маєте лише однокімнатну квартиру), то плануйте іноді свою еротичну присвяту на час відсутності останніх.
А взагалі, сексологи рекомендують подружжю іноді мати інтимну близькість в самих несподіваних місцях: нічний пляж, копа сіна, лісова галявина. Це дозволить Вам не тільки насолодитися одне одним, а увібрати в себе красу природи, посилену красою Вашого єднання.

Поспішність
Не може еротичне злиття відбуватися похапцем. Жінка, позбавлена підготовчої фази, не здатна повною мірою пережити почуття справжньої єдності з коханим. За таких умов фізіологія єднання набуває розмитого характеру. При цьому плато-фаза у чоловіка співпадає лише з фазою збудження у жінки. Це призводить до того, що оргастична фаза у чоловіка припадає лише на жіночу плато-фазу. Тобто жінка не тільки не доходить до оргастич-ного переживання, а залишається у своєму переживанні на початку фази вдоволення, де завершення еротичного єднання з боку чоловіка має характер перерваного акту для жінки.
Не шкодуйте часу та уваги для своєї "половини". Орієнтуйтеся на неї, прагніть подарувати їй максимального задоволення і тоді Ви самі отримаєте велику втіху посвяти.

Монотонність, нудьга, рутина, стереотипність
Яку подружньому житті взагалі, так і в сексуальному, зокрема, уникайте монотонності ваших стосунків. В інтимній сфері не може бути стереотипів поведінки. Те, що приносить вдоволення сьогодні, здатне зовсім не хвилювати завтра. То ж пізнавайте одне одного щодня. Фантазуйте, даруйте радість.

Надмірна соромливість, закомплексованість одного з партнерів
Надмірна соромливість чи закомплексованість у будь-якої особистості, в першу чергу, свідчить про її страх оголити себе, оголити власну індивідуальність. Це може бути наслідком надмірно пуританського "виховання" або ж боязні довіритися своєму партнерові.
За таких умов ніколи не слід поспішати, оскільки можна завдати своєму супутнику життя чимало психологічної шкоди. Крок за кроком ведіть свого партнера шляхом пізнання Вас як особистості, єдиної, неповторної, але не окремо існуючої, а такої, що становить єдине ціле зі своїм обранцем. Дайте змогу Вашому супутнику (супутниці) відчути доброту Вашого погляду, любов Вашого серця, дар Вашої душі. І тоді Ви зможете відчути аромат прекрасної квітки, яка щойно розкрилась лише для Вас.

Надмірна балакучість
Не смакуйте перед своїм партнером інтимними подробицями з минулого. Вони не піднімуть Вас в очах супутника, бо він сприймає Вас не через минулі явні та видумані "заслуги", а крізь призму власного пізнання. Натомість, постійне нагадування про Ваші минулі пригоди з гріховним забарвленням може посіяти в його серці образу, що згодом спроможна буде перерости у недовіру, яка врешті-решт зруйнує єдність.
Намагання повчати партнера під час інтимного зближення
Навіть, якщо дії партнера під час еротичного єднання не відповідають Вашим потребам, не слід йому цим дорікати. Краще через дотик та пестощі допоможіть йому зрозуміти Ваші бажання. Якщо партнер і надалі не розуміє Вас, то лагідно підкажіть йому про свої потреби. Підказка — це не докір, це ніжне прохання.

Лінощі в подружньому ліжку
Лінощі в ліжку приводять подружжя до одноманітного, безбарвного, буденного існування. Людина, що прагне щастя, не може собі дозволити бути ледачою, оскільки власне щастя вона створює своїми власними руками. Лінощі призводять до руйнації еротичного компоненту шлюбної єдності. В результаті подружня єдність перетворюється у звичайне приятелювання, що не здатне замінити насолоди справжнього шлюбу.
Мирне співіснування не має нічого спільного з подружньою посвятою.

Невідповідність сексуальної мотивації партнерів
У подібному випадку Вам не обійтися без втручання психотерапевта чи сексолога. Проте нагадаємо, що в разі наявності певної неадекватності у сексуальних проявах щодо Вас партнера, необхідно толерантно запропонувати йому відвідати фахівця, акцентуючи увагу на тому, що це не він, а Ви потребуєте допомоги. Що це Ви маєте певні розлади сексуальної сфери, проте зможете їх подолати лише при його підтримці. При подібному звертанні Ви оминете захисні реакції системи психологічного захисту партнера і зможете спільно із фахівцем допомогти коханій людині.

Недостатнє дотримування гігієнічних вимог з боку партнерів
Кожна людина проходить своїм власним шляхом становлення та розвитку. Кожна отримує своє виховання. У кожної формуються свої навички та звички.
Якщо ставлення до гігієнічних вимог у Вашого партнера не відповідає Вашому розумінню даної проблеми, допоможіть йому засвоїти науку догляду за власним тілом.
Проте ні в якому разі не можна вказувати йому на його проріхи. Бо таким чином, Ви не досягнете позитивного результату, а лише відстороните його від себе. Натомість, чуйність, увага та тактовність дозволять позитивно вплинути на кохану людину.



Людмила Гридковець



Категорія: Психологія сексуальності, блог Людмили Гридковець, Поради психолога

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.