РЕЦЕПТ «СМАЧНОГО» СПІЛКУВАННЯ З ПІДЛІТКАМИ

Автор: Мирон Шкробут від 1-01-2020, 21:01, переглянули: 719

РЕЦЕПТ «СМАЧНОГО» СПІЛКУВАННЯ З ПІДЛІТКАМИ


Спілкування з підлітками схоже на приготування й смакування фрешів…
Інколи дуже хочемо «долити» дитині свого «фрешу»! Бо так краще, смачніше, корисніше. Ми ж знаємо! Ми – дорослі! Та ДЛЯ ПІДЛІТКІВ це не завжди працює! Їхні думки, ідеї, переконання уже містять в собі багато користі, мудрості, досвіду. Їм є чим поділитися й з нами! Тому буває, що, «доливши свого», можемо навіть трохи зіпсувати «їхній напій».
Тож:
1. Варто дозволяти їм відчувати себе «порожніми» й спонукати їх «самостійно готувати свої фреші»!
Підлітків варто вислуховувати! До «останньої краплі»! Щоб вони знали: їхню думку приймають і чують, навіть якщо й не згодні з нею… Давати нагоду «вилити» усе, почути себе самих і набути досвіду свободи. Не «що хочу, те й роблю», а «роблю вибір, чим наповнюю свої серце й голову». Часом, після тисячі слів, які вони так емоційно «вилили», починає кричати тиша, настає довга пауза, і вони раптом готові заперечити все, у чому недавно були переконані... В ту мить починають наповнювати свою голову іншими думками й переконаннями, а серце – новими цінностями… І відчувають від цього особливе щастя й свободу! Бо ми, дорослі, не просто «налили свого фрешу в їхню склянку», ні! Щойно вони самі «засадили сад», «зібрали плоди» й «приготували напій»! Бо коли ними все сказано, а нами – вислухано й вимовчано, настає момент вибору - їхнього самостійного вибору.

2. Божий «напій» найцінніший і найкорисніший (навіть якщо його не рекламують у ЗМІ та соцмережах)!
Нам, дорослим, теж доводиться робити вибір. Чи продовжувати настирливо «вгощати своїм фрешем», чи все ж дати місце Богові, й дозволити Йому наповнити серце нашої дитини? І це правда, що тисячі повчань і слів критики не допомагають, якщо виховуємо та «наповнюємо» без молитви й духовних цінностей. А буває й так, що наш підліток, наповнений Святим Духом, спонукає НАС змінитися: думати чи говорити по-іншому. Тоді замислюємося: а чи справді те, чим ми дотепер його «вгощали», було завжди добрим і корисним для нього?

3. «Змішувати» й «ділитися» з любов’ю – це весело й корисно! Але деколи варто просто додати води, не міняючи інгредієнтів «напою».
Це чудово, коли ми довго спілкуємося, змішуючи наші фреші! Виходить смачно, цікаво, ідейно й корисно!
Але інколи достатньо «долити кип’ятку» чи «додати льоду» у фреш нашої дитини,бо не завжди варто «змінювати склад» їхніх думок, ідей та мрій. Щоб точно оцінити «смак» чиїхось слів чи ідей, потрібно бути гурманом. А ми неідеальні, і це нормально. Тож, не будучи гурманами абсолютно в усьому, що «смакує» нашим дітям, можемо просто приймати їх. Просто приймати…

4. Варто зізнатися нашим дітям, що ми також потребуємо того, щоб вони нас вислухали «до останньої краплі»
Буває так, що наша склянка порожня… Або напівпорожня й напівповна… І тоді саме наші підлітки своїми жвавими розмовами, максималізмом, бунтівними переконаннями, нестандартним баченням речей і сенсів наповнюють нас! Ми стаємо схожими на них, наша серйозність і «перетримана дорослість» розчиняються в їхньому «фреші», яким тепер діляться з нами… І на душі стає «смачно»!

5. Батькам варто постійно зростати у майстерності «смачного» спілкування з підлітками!
Спілкування, під час якого мудрі й люблячі дорослі «наповнюватимуть» серце й душу дитини «чимось корисним і вишуканим» не лише на свій, але й на її смак… А для цього…

6. … «Меню» 100% має створюватися й переписуватись РАЗОМ…

Наталія Сиротич
кандидат педагогічних наук,
психолог БФ "Карітас-Київ",
член Української Асоціації Християнської Психології



Категорія: Психологія підлітків, Блог Наталії Сиротич

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.