Християнська психологія » Вікова та педагогічна психологія » Чому діти не вміють користуватися грошима?

 

Чому діти не вміють користуватися грошима?

Автор: Христинка від 13-09-2015, 21:08, переглянули: 647

Чому діти не вміють користуватися грошима?
Діти копіюють дії батьків, навіть якщо самі не усвідомлюють цього. Тому дорослим дуже важливо слідкувати за собою у будь-якій сфері життя, серед чого - і у фінансових діях. Ми часто не знаємо, як врегулювати наші витрати, тому не дивно, що і наші діти виростають фінансово неграмотними. Що ж ми робимо не так, і як це вливає на розвиток економічного знання дітей?

Списки покупок. Без списків необхідних продуктів або товарів у магазинах можна захопитися і накупити багато всього абсолютно непотрібного і неактуального у певний момент. Спостерігаючи за цим, діти у майбутньому й самі здійснюватимуть незаплановані покупки. Якщо ж попередньо складати списки усього необхідного, це допомагатиме залишатися більш організованими не лише під час походу в магазин, а й в інших наших справах.

Імпульсивні покупки. Раптові покупки можуть суттєво відбитися на бюджеті, та й реклама сьогодні цьому сприяє. Особливо, якщо ми бачимо слова «Знижки», «Розпродаж», «Акція». Уже підсвідомо ми розуміємо, що ця акція триватиме обмежений період часу і потрібно купити цю річ вже. Хоча потім ця покупка здасться абсолютно непотрібною. Розповідайте своїм дітям, як реклама маніпулює людьми і змушує приймати хибні рішення, передовсім на користь виробників.

Постійні розваги. Заохочувати дитину можна і потрібно. Але діти повинні знати, що на певні розваги у вас відкладена певна сума грошей, і вони не можуть вимагати від вас все, що тільки захочуть. А ви не повинні виконувати найменші примхи і забаганки, навіть якщо дитина повернулася зі школи з відмінними оцінками або виграла конкурс. Тому, якщо ви, наприклад, всією родиною йдете в ресторан, запропонуйте дітям вибрати страви в межах певної цінової категорії.

Звичка жити сьогоднішнім днем. Відкладені гроші на спільну відпустку насправді не існують для дітей, вони не знають про ці кошти і думають, що в один момент у вашому гаманці просто з`являється купа грошей. Дітям потрібно розповідати про те, як варто економити гроші й на що потім ви їх використовуєте. Корисно буде поставити в кімнаті дитини скарбничку, щоб вона і сама навчалася збирати гроші на омріяні іграшки, книжки абощо.

Кишенькові витрати.
Багато батьків дають своїм дітям гроші на кишенькові витрати, сподіваючись таким чином, що вони самі навчаться ними розпоряджатися. Це непогана ідея, але за умови, що ви поясните їм, на що справді слід витрачати гроші, а на що - ні. Навряд чи вони самостійно зрозуміють цінність грошей чи покупок. Як варіант, діти теж можуть спробувати заробляти. Американський фінансист і підприємець Сем Ренік розповідав, що його батько навчив однієї простої істини - ти можеш отримати все, що захочеш, якщо тільки для цього ти постараєшся і попрацюєш. Можете, наприклад, узалежнити кількість кишенькових грошей від виконаних дитиною домашній справ (зроблені уроки, прибрані іграшки тощо).

Покупки-звички. Що б ми не говорили дітям, вони бачать наші дії. І якщо вони спостерігають щодня, як ви за звичкою витрачаєте гроші на ранкову каву, то вони і самі будуть поводитися сак само. Шукайте альтернативи, наприклад, непоганим варіантом буде просто купити кавоварку додому.

http://starylev.com.ua



Категорія: Вікова та педагогічна психологія

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.