РІЗДВ’ЯНЕ ПОСЛАННЯ

Автор: Петро Гусак від 17-01-2022, 00:20, переглянули: 179

РІЗДВ’ЯНЕ ПОСЛАННЯ

яке воно повинно бути



Христос родився! — Славіте!

Цими словами вітаємось в одне з найвеличніших християнських свят — День, коли ми святкуємо народження Бога — відвічного Логоса — у людському тілі, в людській природі:

“В людськім тілі Божий Син прийшов нині в Вифлеєм, щоб спасти цілий світ”, — співаємо у відомій колядці.

Ісус — відвічний Логос Отця — приходить до людей, які сидять у тіні смерті (Іс 9, 2), щоби їх — тих, які “більше полюбили темряву, аніж світло”, знову привести до світла — до Отця. “Люди більше полюбили темряву, аніж світло, бо лихі були їхні вчинки!” (Йо 3, 19), — каже нам євангелист Йоан, і коли ми поглянемо на сучасний нам світ, то побачимо, що вчинки людей продовжують бути лихими: усі війни в “гарячих точках”, і серед них найстрашніша — війна проти ще не народжених дітей, котру ведуть за білими дверима клінік, в лабораторіях фармацевтичних компаній і в самих лонах матерів, геноциди, “зачистки” територій, прагнення скоротити кількість людей на землі, щоб її ресурсами могла безроздільно володіти горстка самозваних “вибраних”, побудова “цивілізації смерті”, імперські марення, будівництво всесвітньої тоталітарної системи, жадоба влади і збагачення, розмиття моралі, угодовство зі силами зла, свідомий обман і ведення людей на фізичну й духовну погибель, потоптання людських прав і свобод, гріхи, які волають до Неба про помсту: протиприродні збочення та позбавлення людей заслуженої платні і засобів прожитку, гібридна війна проти Христової Церкви, усі індивідуальні і суспільні гріхи — усе це виводиться із гріха перших людей, котрі забажали “бути як Бог” (Бут 3, 5), усунувши справжнього Бога зі свого буття, й накопичуєтьсся протягом історії в страхітливих вимірах, так що “всі згрішили й позбавлені Божої слави” (Рим 3, 23). Гріх чинить неможливим так бажане — закладене при створенні і втрачене — братерство між людьми: ні між праведними і грішними (“Яка згода в Христа з белійяаром? Або яка частка вірного з невірним?” — 2 Кор 6, 15), ні між самими грішниками, яких розділяють суперечки й егоїстичні інтереси. Наслідком первісного гріхопадіння та всіх подальших гріхів стає те, про що Бог попереджав людей на початку: “Смертю помреш!” (Бут 2, 17) — і “першою” — тілесною, і в перспективі — вічною: “другою смертю” (Одкр 20, 14).

І в цей світ, що тоне в грісі, приходить Бог — відвічний Логос Отця — приходить як дитина, народившись від жінки, щоби принести людям оправдання й відкуплення, принісши Себе в жертву на хресті та примиривши їх цією жертвою з Отцем (див.: Рим 3, 24-25): відкриває людям шлях до Вічного Спасіння. Тому над вифлиємською колискою відлунюють удари молотка по цвяхах хреста, але водночас майоріє світанок Його остаточної перемоги над гріхом і смертю — Його тілесне Воскресіння.

Однак оправдання, відкуплення і примирення не настають автоматично: їх потрібно прийняти. Бог оправдує того, хто вірує в Ісуса (див.: Рим 3, 26). “А всім, що Його прийняли, дав владу дітьми Божими стати” (Йо 1, 12). Тож посеред різдв’яних святкувань — забав, застіль, традицій і колядок — пам’ятаймо про те, щоб Його — Новонароджене Дитя і Відкупителя — прийняти: пильнуймо, щоб увійти в Його відпочинок (див.: Євр 4, 11), й нехай жоден інший святковий відпочинок не відведе нас від цієї мети.


Благословення Господнє на вас!


Дано в Римі... Києві... Єрусалимі... Константинополі... Парижі... Мюнхені... Вашингтоні... Оттаві... Сіднеї... Пекіні... і навіть Москві...



Братерську допомогу в написанні Різдв’яних послань запропонував

Петро Гусак



Категорія: Святе Письмо, Документи Церков, Реколекції, Блог Петра Гусака

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.