Християнська психологія » Корисне » Запитання-відповіді » Чи можливе в Католицькій Церкві розлучення через жорстоке поводження чоловіка з сім'єю?

 

Чи можливе в Католицькій Церкві розлучення через жорстоке поводження чоловіка з сім'єю?

Автор: Мирон Шкробут від 17-06-2013, 06:45, переглянули: 1014

ПИТАННЯ: Чи можливе в Католицькій Церкві розлучення через жорстоке поводження чоловіка з сім'єю?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з католицьким віровченням, шлюб нерозлучний. Слово «розлучення» у деяких перекладах канонічного права на російську мову передається не як розірвання шлюбних уз, що є неможливим, а «separatio» – роздільне проживання подружжя.

Однак перш ніж говорити про розділення подружжя через насильство в родині, треба спробувати інші шляхи, такі як фармакологічне і психологічне втручання. Якщо чоловік від нього відмовляється або якщо терапія не дає очікуваних результатів, тоді можна говорити про те, що спільне проживання є причиною важкої травми для дружини і дітей, і це виправдовує separatio – розставання подружжя.

Навіть більше, роздільне проживання – при збереженні, звісно ж, шлюбних уз, – іноді може бути не тільки припустиме, але й необхідне.

Припинення спільного проживання подружжя передбачено церковними канонами. Так, канон 1151 говорить: «Подружжя зобов'язане і має право зберігати шлюбне співжиття, якщо законна причина не звільнить їх від цього». І далі, переходячи до канону 1153: «Якщо один з подружжя створює значну небезпеку для душі або тіла іншого члена подружжя або потомства або іншим способом робить спільне життя надто важким, то він подає іншому членові подружжя законний привід піти за постановою місцевого ординарія або навіть за власним рішенням, якщо зволікання буде небезпечним».

Катехизм Католицької Церкви йде ще далі, стверджуючи: «Відокремлення чоловіка й дружини із збереженням їх шлюбного зв’язку може вважатися законним у деяких випадках, передбачених канонічним правом.

Якщо цивільне розлучення є єдиним способом, що забезпечує захист дітей і майнових прав, то його можна толерувати і не вважати моральною провиною» (2383).

У всіх перерахованих випадках зрозуміло, що шлюбні узи залишаються нерозривними, і ніхто з подружжя не може вступити в новий шлюб.

Цивільне розлучення в цьому випадку – це тільки спосіб, до якого вдаються для захисту прав, що стосуються дітей і майна. Цивільне розлучення жодним чином не стосується нерозривних уз церковного шлюбу.


За матеріалами: ru.radiovaticana.va
catholicnews.org.ua



Категорія: Корисне » Запитання-відповіді

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.