Християнська психологія » Корисне » Святкування Різдва Христового у світі

 

Святкування Різдва Христового у світі

Автор: Христинка від 27-12-2014, 17:13, переглянули: 1349

Святкування Різдва Христового у світі
Один з найзнаменніших і найвеличніших празників святкового календаря, яким власне започатковується рік, є Різдво Христове, що в народі йменують просто Різдвом. Відтак повсюди в храмах відправляють нічну божу Службу з таким розрахунком, щоб завершити її вдосвіта та знову сісти за святкову вечерю. Першими сповісниками народження Христа були діти та підлітки. Вдосвіта семи-восьмилітні хлопчаки йшли до односельців віршувати-віншувати, себто вітати родичів та сусідів зі святом Різдва. Родина сідала за вранішню Свят-вечерю, доки не зійшло сонце. Розговівшись, лягали спати. До обіду, як правило, ніхто не ходив у гості. Потім відбувалась родинна вечеря. Вона тривала допізна. Ніхто з присутніх не згадував сумних історій та образ, бо це трапезування мало “очистити всіх од скверни і об’єднати злагодою та любов’ю”. Надвечір починалось масове колядування. Різдвяні колядницькі гурти споряджали переважно парубки.

Цікаво також дізнатися, як же святкують це величне свято в інших країнах світу. Тож пропонуємо вам помандрувати разом з нами.

Португалія: Feliz Natal

Різдво своїм корінням дуже пов’язане з глибокою християнською традицією. Воно є родинним святом, коли всі об’єднуються довкола різдвяного символу: столу з типовими для цього свята стравами. Різдвяна Літургія називається “Літургією півня”, бо говориться, що в момент народження Христа співав півень. На Святу вечерю приготовляється спеціальна страва “consoada” з бакали та інших риб, які є символами посту. В традиційній португальській кухні на це свято приписано готувати також mexidos, rabanadas, abobora, broas de miel. На Богоявлення традиційним є пекти торт, а всередину класти невеличкий подарунок. Кому попадеться цей подарунок, зобов’язаний пекти торт на наступний рік.

Греція: Kala Christouyenna

christmas foodУ переддень Різдва малі діти ходять від хати до хати, щоб привітати з Різдвом, та співають “kallanda” (традиційні різдвяні пісні в Греції), за що отримують взамін солодке та сухі фрукти. Старші дотримуються сорокаденного передріздвяного посту. В дні посту споживається спеціальний хліб “christopsomo”. Греки не мають традиції прикрашати на Різдво дерева, хоча в даний час, через моду, ця практика все частіше з’являється, особливо у великих містах. Типовою різдвяною стравою є “vasilopita” – солодка страва.

Великобританія: Merry Christmas

Різдво у Великобританії святкується лише з 596 року, коли св. Августин Кентемберійський започаткував його святкування в цих землях. Саме звідси походить традиція прикрашати на свято дерево. На загал, Різдво є родинним святом, коли всі збираються на традиційну різдвяну вечерю. Традиційною стравою є “plum-pudding”.

Данія: Glodelig Jul


Святкування розпочинаються з початком різдвяного посту, за чотири тижні перед Різдвом. Для кожної неділі посту в церкві ставиться окрема свічка, червона або біла. Перед самим Різдвом прикрашають кожну хату. Привілегією голови сім’ї є вбирати різдвяне дерево. Традиційною стравою є “солодкий рис”, яка споживається ввечері перед Різдвом. На світанку в кожен кут хати ставиться зернинка рису для гнома Julnisse, що за традицією мешкає в домі під час різдвяного періоду.

Нідерланди: Gelluking Kersems

У Нідерландах, як і у всіх північноєвропейських країнах, Різдвяні свята починаються набагато швидше. 6 грудня є свято св. Миколая, Sinter Klaas, що дало назву Санта Клаасу. Сьогодні існує традиція святкувати це свято за день перед Різдвом. Санта Клаус приносить дітям подарунки, проходячи через покрівлю дому. Солодке, як правило, їсти заборонено, хоча є винятки для традиційних “speculaas” (печива у формі людських постатей) та “letterbanker”- солодощів у формі початкової літери прізвища господаря дому.

Японія: Shinnen omedeto/Kurisumasu Omedeto

Різдво в Японії не має традиційної святковості, це пов’язано з тим, що в Японії живе тільки 1% християн. Більший аспект відводиться комерції як такій, коли купуються, через моду, невеличкі сувеніри чи подарунки. З точки зору кулінарії, теж можемо зауважити, що не існує спеціальної страви, яка б готувалася спеціально для різдвяної трапези, хоча дуже часто саме в цей день споживається Teriyaki di salmone (рибна страва, яка готується з нагоди урочистих подій).

Німеччина: Froehliche Weihnachten

stollenВ Німеччині Різдвяні свята починаються в першу неділю різдвяного посту. Приготовляється хрестовинну підставку з чотирма свічками – одна для кожної неділі посту. Діти мають спеціальну гру-календар з 24 маленькими віконцями і кожен день відкривають одне віконце. В переддень Різдва в цій грі відкривають останнє віконечко. Обід на саме Різдво є дуже багатий. Основними компонентами є м’ясо, сосиски і традиційне пиво. Традиційною солодкою стравою на Різдво є “Dresdner Stollen”.

Ірландія: Nollaig Shona Dhuit

В Ірландії Різдво є родинним святом, де всі члени сім’ї з’їжджаються, щоб разом святкувати народження Христа. Цікавою традицією в переддень Різдва є запалювати у вікні свічку як знак готовності прийняти Йосифа і Марію, що в цю морозну ніч не можуть знайти місця для народження Сина Божого. Також всі обмінюються невеликими подарунками. У переддень Різдва не споживається м’ясо. Традиційною стравою є “ірландська юшка”.

Індія

скачанные файлыТрадиція святкування Різдва є відмінною у різних регіонах Індії. Переважно індійці прикрашають дерева манго або бананові дерева, також прикрашають свої будівлі манговими віттями та маленькими ліхтариками.

Найбільше в різдвяний час прикрашають церкви. В кожній церкві запалюють спеціальну різдвяну свічку, яка повинна горіти впродовж цілого різдвяного періоду.

Цікавим є факт: так як Різдво визнане державним святом, індуське та мусульманське населення, яке переважає в Індії, святкує його через влаштування салютів та бенкетів, а також поздоровляючи християн з їхнім релігійним святом.

Швеція: God Jul


Святкування Різдва починаються з першої неділі різдвяного посту. Також приготовляються чотири свічки для кожної неділі різдвяного посту. Першим великим святом є 13 грудня – день св. Лучії, яка, за традицією, приносить подарунки для малих дітей, як святий Миколай в інших країнах. У переддень Різдва споживаються тільки пісні рибні страви, серед яких “lutfisk”. Святкування закінчуються 13 січня на 20-ий день після Різдва.

Італія: Natale del Signore

Характерним для Італії є вироблення вертепів різного розміру, різної величини, на зразок вертепів св. Франциска Асизького. В багатьох містечках перед північчю організовують театралізовані дійства Народження Христа, опісля вітають один одного із Різдвом Христа під звук церковних дзвонів. Далі цілою родиною сідають за святковий стіл. Серед традиційних страв – пиріг із горіхами, баккала, приготована разом із помідорами, святкова “паста” (макарони, приправлені соусом).

Росія: Рождество Христово


Різдво в Росії святкується 7 січня (9 місяців після Благовіщення). Святу передує сорокаденний піст. У переддень Різдва є строгий піст. Забороняється їсти будь-яку страву, за винятком “сочива” (хлібні зерна і фрукти), саме тому цей день в Росії називають “Сочельник”. Піст триває до появи на небі першої зірки. Опісля всі йдуть до церкви на різдвяне богослужіння. По закінченні служби на середину церкви виносять ікону Різдва та свічку, яка символізує зірку над Вифлеємом. Церкву і хати відповідно прикрашають різними декораціями. Також в домах прикрашають ялинку, яка є символом Різдва.

Польща

Польща є однією з тих країн, де також, як і у нас в Україні, поширені колядки. Польські коляди – народні, анонімні. Походять з ХІV ст., деякі з ХVI – ХVII. Вони мають характер народних пісень, що робить їх особливими для сприйняття. Колядки в Польщі можна поділити на три види: релігійні, легендарні та творчі. Наймелодійніші, найвеличніші з них створювалися в монастирях. Це – релігійні колядки. Легендарні базуються на апокрифах, містять багато легенд і не є цілком достовірними… Церква не прийняла їх, та люди люблять пісні про чудеса, відкриті небеса і тварин, які розмовляють. Творчі ж створювалися простими людьми, які замінювали біблійні сцени сценами із свого власного життя. Так Вифлеєм став звичайним польським селом. Мелодії в них часто веселі, танцювальні.

Китай

В цей час християнські діти прикрашають дерева кольоровими орнаментами. Ці орнаменти зроблені з паперу у вигляді квітів, ліхтариків. Також вішають шкарпетки, сподіваючись, що Дідусь-Різдво наповнить їх подарунками. Китайські ялинки називають “деревами світла”, а Санта Клауса – Дун Че Лао Рен, що означає “Дідусь-Різдво”. Китайці не християни називають цю пору року весняним фестивалем, який святкується дуже пишно. Діти в центрі святкувань: вони отримують новий одяг, іграшки, дивляться вистави та їдять смачні страви.

США: Merry Christmas


Різдво у США – це суміш різноманітних культур. Ніде це так не проявляється, як у святкуванні Різдва, яке складається з багатьох різних елементів – колядок з Англії та Австралії, різдвяного дерева з Німеччини, Санти з Нідерландів і парадів з Латинської Америки. І схоже на те, що кожна родина має свої власні унікальні традиції.

Одна з чисто американських традицій, що збереглася в Південно-Західній Америці – це освітлювати дорогу до своїх помешкань тисячами різдвяних вогників. В Сан-Антоніо, штат Техас, вогні розміщено вздовж р. Сан-Антоніо, де саме і відбувається традиційне різдвяне дійство “Лас Пасадас” – двоє молодих людей у ролях Марії та Йосипа йдуть по основній дорозі до будиночка, стукаючи в кожні двері, доки хтось не відчинить. Всі співають коляди. В Сан-Пуебло Різдво зустрічають традиційним танцем з переодяганням та маскарадом. На Гаваях прибирають пальми, а в торгових центрах розміщені менехуни – легендарні маленькі люди, яких вважають першими поселенцями на острові. В часі Різдва вся Америка мерехтить вогнями, а звідусіль линуть колядки. Тут ходять колядники. А діти пишуть листи до Санти.

В Коннектикуті є навіть різдвяне поселення, де живе Санта з ельфами, а в Нью-Йорку – маленьке містечко, яке має назву “Пн. Полюс”, де є пошта, церква та кузня, щоб змінити підкови оленям. Американці, як і їхні друзі з Європи, надсилають різдвяні привітання друзям і родичам. В домі ставлять ялинку, прикрашену гірляндами, більшість з яких зроблено вручну протягом багатьох років. А тоді черга доходить і до подарунків, які також розкривають на Різдво. Після різдвяної Служби родина збирається докупи і дорослі часто п’ють егног – напій, зроблений зі сметани, молока, цукру, збитих яєць та бренді чи рому. В ніч перед Різдвом діти очікують приходу Санти, тому розвішують шкарпетки, щоб Санта наповнив їх. На Різдво їдять традиційні страви – це різдвяна індичка із соусом та картоплею. А на десерт – гарбузовий пиріг, сливовий пудинг та фруктовий торт.

Ямайка


Приготування до Різдва починається з прибирання осель. Все лагодять, малюють стіни, підрізають кущі, а також печуть багато тортиків та пудингів. За кілька днів до Різдва заколюють свиню чи козу, а м’ясо ділять із сусідами, які, натомість, дають їм іншу їжу: ямс, фрукти та овочі. Більшість традиційних церков Ямайки мають різдвяну Службу з колядками, а то й цілими концертними програмами. Діти інсценізують різдвяні історії, в школах отримують подарунки. Хоча на Ямайці немає снігу, вулиці та інші людні місця прикрашені тисячами лампочок та декораціями. Головні вулиці перекриті, тут можна придбати подарунки для всієї сім’ї. Після Служби родина збирається разом, щоб скуштувати традиційний різдвяний напій – пунш з яєць. Основні страви, що вживаються в часі свят – качки, шинки, курчата, індики, багато овочів, салатів та святкових тортиків.

Австралія

Різдво в Австралії та Новій Зеландії – особливе, адже приходить в кінці їхнього літа. Отож снігу тут немає, а отже, немає “білого” Різдва! Переважно блакитне небо, яскраве сонячне світло і температура вище 25 °С.

Перше офіційне австралійське Різдво відсвяткували 25 грудня 1788 р. в Сіднеї. Приготування до Різдва починається на початку грудня, коли міста прикрашають декораціями, а родині і друзям надсилають різдвяні картки з привітаннями, на яких зображені сцени Святвечора, снігові пейзажі та ін., подібно як в Англії та Америці. В багатьох будинках печуть різдвяні тортики та пудинги, а в містах та містечках в торговельних центрах та магазинах дітей зустрічають Санти. Оскільки в цей час дуже тепло, квіти стали основною формою декорації, наприклад, як австралійський Різдвяний кущ, рослина з маленькими червоними листочками, та Різдвяний дзвінок. Однак деякі люди мають справжнє деревце зі світлом та прикрасами, яке вони встановлюють напередодні Різдва.

Колядки звучать по всій країні – “Одного разу в Давидовому місті” чи “Маленьке місто Вифлеєм” є традиційними піснями, але також є інші, які теж популярні . Це – “Шість білих бумерів”, “Північний вітер” “Колядка пташки”, “Біле Різдво” . Є ще одна цікава традиція, яка прийшла з 1937 року. Традиція “Світіння свічок”. Відтоді тисячі людей збираються разом, щоб поспівати улюблені різдвяні коляди, освічуючи нічне небо свічками. Ця традиція поширюється по всьому світі.

Саме літні канікули в австралійських школах починаються за тиждень до Різдва і тривають до святкування дня Австралії – 26 січня. Це час, коли закінчилися екзамени, і діти з нетерпінням очікують їх результатів.

Багато людей відвідують Опівнічну службу, щоб, повернувшись додому, оглянути подарунки, які залишив Санта під різдвяним деревом. Потім малеча лягає спати, залишивши для Санти скляночку молока, а для його оленя – морквину.

Різдво – це час, коли сім’я має бути разом і всі обмінюються подарунками після відвідин церкви та спільного обіду. Саме на цьому обіді вживаються традиційні страви: індичка, шинка, свинина і овочі разом з різдвяним пудингом в соусі з бренді.

Враховуючи пору року, коли святкується Різдво, багато людей вживають холодні страви чи “дари морів”, влаштовуючи пікніки на пляжах.

У декількох регіонах Австралії встановилася традиція святкування Різдва в липні, який є найхолоднішим місяцем року, серединою їхньої зими. Температура, звісно, далека від справжньої зимової, та все ж холодніше, ніж у грудні.

Франція: Noël

У «країні мушкетерів» під різдвяну ялинку прийнято ставити сантони – дерев’яні або глиняні фігурки святих, волхвів і ангелів. Діти залишають на ніч порожні черевички, щоб Пер Ноель (французький Миколай) наповнив їх подарунками. Разом з Пером Ноелем приходить і Пер Фуете (негативний герой), котрий карає неслухняних дітей.

У кожній французькій провінції існують свої різдвяні традиції. В Провансі, наприклад, що на півдні Франції, прийнято сідати за сімейну різдвяну «маленьку» вечерю о 7 вечора. На стіл подається курячий бульйон з локшиною, тріска, запечена в духовці з цибулею та оливками, жирна качка, фарширована трюфелями. Меню святкової вечері завершує гарбузовий пиріг. Під кінець старший член сім’ї запалює камін, традиційно скропивши гілки фруктових дерев (груші, вишні або оливи) вином або оливковим маслом. Господиня будинку пече гарбуз, у якому, впродовж Різдвяної меси, варитиметься суп. Уся сім’я іде у церкву, де розігрується вистава (щось на зразок українського вертепу). Після повернення починається «велика вечеря». Стіл накривають трьома обрусами (по одному для кожної іпостасі Трійці – Отця, Сина і Святого Духа), прикрашають трьома свічками і різдвяними гірляндами з троянд. Ця вечеря складається із семи страв. Перше – гарбузовий суп, коли ж його з’їдають, господиня гасить одну свічку і знімає перший обрус, заздалегідь струсивши на другий крихти і шматочки хліба, що залишилися. Друга страва – равлики, відварені в бульйоні і приправлені томатом. Потім подають в’ялену тріску або мюле з оливками і смаженою цибулею, далі – цвітну капусту, селеру і артишоки з соусом з анчоусів і салат із часником. Завершальна страва – десерт із тринадцяти складових, котрі символізують тринадцять учасників Тайної Вечері (12 апостолів і Христос). Перед десертом господиня гасить другу свічку і знімає другий обрус. Традиційний десерт складають коржики на оливковому маслі з квітами апельсину, біла нуга з горіхами, чорна нуга з медом, сушені фіги, родзинки, горіхи, виноград, груші, апельсини, мандарини, гарбузовий пиріг. До десерту подають вишневу настоянку. Коли ж усі наситяться, господиня знімає третій обрус, зв’язує з нього вузол і несе бідним гостинці.

Чехія

скачанные файлыРіздво у цій країні відзначають в останній день Різдвяного посту, тому до появи першої зірки (тобто приблизно до 6 години вечора) не можна нічого їсти. Згідно з легендою, якщо суворо дотримуватися цього звичаю і поводитися добре, то можна побачити Золоте порося, яке приносить щастя. Фігурки поросят продаються в Чехії на всіх різдвяних базарах, там же можна придбати і щасливу гілку омели. Звичай вішати на двері або вікно омелу чехи перейняли від кельтів.

Чеський Миколай – Мікулаш – приходить до дітей ще до Різдва, в ніч з 5 на 6 грудня. Супроводжують Мікулаша ангел у білосніжному одязі і кошлате чортеня. Хорошим дітям він дарує фрукти і солодощі, а хуліганам та неробам – картоплину або шматок вугілля.

Напередодні Різдва вся сім’я бере участь в приготуванні різдвяного печива, якого повинно вистачити не тільки на всю сім’ю, але й на гостину для сусідів. Різдво прийнято відзначати удома, цього вечора ніхто не повинен залишитися один, тому самотніх людей запрошують друзі, знайомі і сусіди. Різдвяні подарунки дітворі приносить маленький Ісусик (по-чеськи Ежішка). Він роздає подарунки хорошим дітям.

Головна страва різдвяної вечері – запечений короп. Звичай їсти коропа на Різдво отримав розповсюдження в Чехії у 19 столітті. За декілька днів до настання свята на вулицях з’являються величезні дерев’яні бочки з відгодованими коропами. У Празі, 24 грудня, перш ніж сісти за стіл городяни з дітьми традиційно приходять на берег Влтави, де їх чекають продавці живої риби. Куплених цього дня коропів, проявляючи милосердя, відпускають у річку. Різдвяний свят-вечір називається у Чехії Днем щедрости.

Близько 6 вечора всі сідають за стіл, на якому, за традицією, повинно бути дев’ять страв. Трапезу відкриває юшка з голови коропа, потім подають смаженого коропа з картопляним салатом. Замінювати коропа морською рибою вважається поганою прикметою: щастя може поплисти далеко в море. Під кожну тарілку «на щастя» кладеться луска від коропа, до неї можна додати дрібну монету. Иноді луску ховають у гаманець і носять із собою весь рік.

Швейцарія

До Різдва швейцарці починають готуватися за місяць до свята: на спеціяльний столик кладуть вінок із гілок та квітів і щонеділі ставлять у нього по свічці. Поява четвертої свічки означає настання Різдва. Іграшки, дзвіночки і банти для прикраси ялинки в кожній сім’ї прийнято робити самим.

Відкриває свято церковна різдвяна меса, що відбувається у всіх містах і селах. Релігійні різдвяні співи продовжуються і удома біля святкової ялинки. Традиційні святкові страви – лосось і печеня. На десерт подають величезні пампушки – рінглі і гарячий шоколад.

Подарунки дітям вручає Крісткиндель – білосніжний ангел в короні. Перед його появою дзеленьчить срібний дзвоник.

У кожному швейцарському селі існують свої різдвяні традиції. Так, наприклад, в селі Цифен у свят-вечір влаштовується парад неодружених, коли всі неодружені чоловіки проходять селом у темних зношених пальтах і в чорних картонних циліндрах заввишки більше шести футів. Найвищий неодружений, що очолює процесію, несе на жердині закопчену ганчірку. В селі Халлвіл сім дівчаток-підлітків, перевдягнутих у «Різдвяне дитя», і його шість супутників відвідують увечері всі сільські сім’ї. Вони приносять із собою пиріг або печиво для дітей і співають різдвяні пісні.

http://velychlviv.com



Категорія: Корисне

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.