Християнська психологія » Християнська психологія » Як правильно любити себе? Самооцінка, покора і осуждення

 

Як правильно любити себе? Самооцінка, покора і осуждення

Автор: Мирон Шкробут від 17-03-2020, 17:21, переглянули: 1878

Як правильно любити себе? Самооцінка, покора і осуждення— «Я гірший за усіх» - покора або «християнський невроз?» Адже потрібно бачити свої гріхи, як пісок морський!
— Страх: «що про мене подумають» - залежність від оцінок інших людей. Похвалили, схвалили - є сили жити, помітив критику або невдоволення в особі сусіда - кінець світу. Хворобливі переживання: «Як я виглядаю в очах інших»?
— Самооцінка: низька, висока або. ніяка? Чого ж бракує, щоб вже заспокоїтися і не мучитися так сильно з приводу своєї самооцінки?
— Любов до себе - гріх? Потрібно любити інших, а себе ненавидіти? Потрібно інших хвалити, а себе ганити?
— Невпевненість в собі - я не зможу, я поганий, я не впораюся; а раптом вони скажуть про мене, що я. А раптом я помилюся, а раптом не вийде?
— Засудження інших - і неприйняття себе. Чи можна любити ближнього і Бога, якщо не любиш себе?
Багатьох християн сьогодні вже не здивуєш словами про те, як важливе прийняття себе і любов до себе. Дійсно, відчуття власної самоцінності знімає велику частину психологічних (і навіть духовних) проблем.
На лекції ми говоритимемо про те, як пов'язано ставлення до себе з тим, як ми ставимося до інших людей і до Бога, а також про те,
Як же на практиці зробити перші кроки до здорової любові до себе.
«Ти дорогий в очах Моїх, багатоцінний, і Я полюбив тебе« (Ісая 43:4).

Марина Філоник (Москва) - психолог, сертифікований психотерапевт, член-співзасновник Асоціації Розуміючої психотерапії. Керівник освітнього проекту «Психологія для Церкви». Автор близько 70 наукових і науково-популярних публікацій, у тому числі по християнській психології.






Категорія: Християнська психологія, Лекції

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.