Ви хочете про це поговорити?

Автор: Nataliya Hayevska від 23-03-2016, 20:24, переглянули: 884

Ви хочете про це поговорити? Як ви схильні реагувати на проблеми? Будь-які: сімейні, на робочому місці, особисті, з друзями, з родиною...
Чи викликають вони у вас смуток та занепокоєння?
А можливо, відчуття власного безсилля і розгубленості?
Можливо, навпаки, заставляють мобілізуватися і "кинутися в бій"? (головне, щоб не з "повітряними млинами" :) )
А як часто ви розглядаєте проблему, як ресурс?
Поки ще не використаний ресурс, що може відкрити перед вами нові можливості для розвитку та росту?
Якщо не так часто, як би того хотілось, може поговоримо про це?


Сьогодні мені б хотілось просто побалакати з вами.
Про життя.
Розкажіть мені про свої «печальки». А може, хочете поскаржитися на труднощі?
Хтось же має вас вислухати, чи не так?

Сьогодні це буду я...

Розмова буде по душах. І щоб була максимальна користь від нашої задушевної розмови, я запитаю вас про дещо. А ви відповісте.
Домовилися?
Тоді почнемо.

Я припускаю, що у вас є якась ситуація, яка вас не влаштовує, бо чого б тоді ви були тут? :) Ось про неї і поговоримо. І вам потрібно відповісти на кілька запитань. Для цього візьміть аркуш паперу і запишіть свої відповіді.

1. Що відбувається прямо зараз з ситуацією, що вас не влаштовує чи хвилює? У вільній формі, скільки б у вас це не зайняло часу. Що відбувається прямо зараз? Пишіть все, що приходить на думку.

2. Що відбувається не так, як би хотілося? У відповіді на це запитання треба просто скласти чіткий список того, що вас не влаштовує.

3. А тепер подумайте, чого б вам хотілося? Як би ви хотіли, щоб це було насправді? Опишіть бажаний розвиток ситуації.

4. Наступне питання. Що у вас є для того, щоб зробити так, як хочеться? Тобто якими ресурсами та можливостями ви володієте? Не поспішайте. Не піддавайтеся спокусі сказати, що немає ніяких можливостей і бути не може. А якби були, то все було б по-іншому у вашому житті. Ставлячи собі це запитання по багато разів і витративши час, ви можете зібрати велику кількість ресурсів, які вам дійсно можуть допомогти. Відповідь «у мене нічого не» не приймайте! Можливо, вам доведеться зробити паузу, попити кави чи чаю, пройтися містом і вам почнуть приходити в голову все нові і нові думки.

5. Що вам перешкоджає? Ось тут вже можете поскаржитися. :)

6. Якими засобами ви володієте для обходу, усунення, модифікації та переведення перешкоди у можливості? Зверніть увагу: можливості - це те, що нам допомагає, ваш ресурс.
А я зараз розкрию вам один секрет.
Навіть так - прийміть це як аксіому.
Сперечатися з цим не має сенсу, тому що це працює і перевірено на сотнях людей. Будь-яка перешкода - це ресурс, який ви не змогли використати. Що це означає? Поясню. Наприклад, у вашому житті відбувається щось хороше, але рівень цього хорошого перевищує вашу здатність з цим впоратися. Або щось всередині вас каже: «Це не для мене, приберіть це з мого життя, я до цього не готовий». Впевнена, це багатьом знайоме. Або старі звички кажуть: «Ага, зараз це буде подарунком, а потім мене за цей подарунок ще розплачуватись і розплачуватись! І він створить мені масу неприємностей». Перешкода - це щось, що ви поки не прийняли. І тому воно бачиться вам як перешкода. Чим добра перешкода - там є енергія. І замість того щоб опиратися їй, вступати в протиборство, використовуйте її, направте в потрібне вам русло, трансформуйте, перетворюйте в «мирний атом», загалом проявіть фантазію!
Ваше завдання - зрозуміти, яким чином ви можете перешкоду зробити ресурсом. Для цього вам, можливо, буде потрібно трохи деперсоніфікуватися з собою. Тобто подивитися з точки зору кого-небудь іншого.
Наприклад, запитайте себе, як би в цій ситуації вчинила дуже успішна, ефективна, розумна, талановита людина? Як би вона впоралася з цією перешкодою? Напевно важко знайти людину, яка б не прочитала книгу Марка Твена «Том Сойєр». (одна з моїх улюблених книг дитинства, та й не лише дитинства :) ) Пам'ятаєте сцену із парканом? Коли ранок для Тома починався з відчуття порожнечі і тяжкості нудного існування, а до середини дня він з хлопчика без копійки за душею, перетворився на справжнього багатія, продаючи чергу на фарбування паркану сусідським хлопчакам. Це класичний приклад переведення перешкоди в ресурс. Тому створили перешкоду у вигляді необхідності фарбувати паркан, а він в результаті чудово провів час і збагатився.
Якщо ви зможете перетворити свою перешкоду в ресурс, повірте, ви будете дуже натхненні. По суті це джерело нових можливостей і енергії.
Отже, якими засобами ви володієте для обходу, усунення та модифікації перешкоди в ресурс? І продовжуємо:

7. Які варіанти застосувала б ще більш успішна людина?
Як у цій ситуації вчинив би геній? Які варіанти застосуєте ви? Тобто, вам потрібно з того, що ви придумали, вибрати те, що цілком можливо реалізувати.

8. Коли ви зробите всі ці дії? Проставте терміни, коли ви почнете діяти. Це важливо. Адже не секрет, що можна все життя хотіти зробити щось, думати і говорити про це і нарікати, що вас не влаштовує якась ситуація в житті. Але так нічого і не зробити в результаті. Тому визначте собі терміни.

9. А тепер розкажіть про це важливим для вас людям і домовтеся, що вони зможуть накласти на вас «штраф» в якомусь вигляді, якщо ви не виконаєте запланованого.

Правда, гарно вміти задавати питання?
Начебто нічого не зробила, а людина стільки зрозуміла і сама собі все розповіла.
І вихід знайшла.
І все знає.
І взагалі молодчинка. Це я про вас! :)

До речі, ви точно так само можете використовувати ці запитання, щоб швидко допомогти собі і близьким у разі потреби. Поділіться в коментарях своїми думками, результатами, знахідками і інсайтами. Я хочу знати, що у вас вийшло. І про пункт 9 не забудьте і 8, там де терміни! :)

Успіхів вам!



Категорія: Вікова та педагогічна психологія

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.