Християнська психологія » Християнські психологи » Блог о.Теодора Дутчака » ПРАКТИЧНІ ВИХОВНІ ПОРАДИ БЛАЖЕННОЇ МАРЦЕЛІНИ ДАРОВСЬКОЇ

 

ПРАКТИЧНІ ВИХОВНІ ПОРАДИ БЛАЖЕННОЇ МАРЦЕЛІНИ ДАРОВСЬКОЇ

Автор: о.Теодор Дутчак від 24-01-2021, 22:54, переглянули: 262

Блаженна Сестра Марцеліна Даровська з родини Котовичів – засновниця Згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, яка залишила після себе велику педагогічну спадщину. Заснувавши християнську школу-інтернат для дівчаток зі шляхетних католицьких родин Марцеліна розробила оригінальну методику виховання і навчання, яка давала добрі результати. Вона писала, що ніщо на землі не викликало в її серці такого зворушення, стільки почуттів, стільки думок і бажань, як діти. ЇЇ практичні виховні поради можна знайти в книзі Сестри Гражини від Всезаступництва Пресвятої Діви Марії – “Виховання любов’ю”. Ці поради будть корисні для педагогів та вихователів не тільки католицьких шкіл, а й для тих, хто скориставшись цими настановами, почуватиметься впевненішим, умотивовуватиме себе на ефективну та захопливу працю з дітьми.

Ось декілька з них:

У впливі на інших я вірю лише в добро, любов, святість.

У вихованні дивною та чудодійною є сила любові… Вона зрозуміє і пристосується, схилить і підійме, проникне і пригорне, збудить жаль і відновить, застереже й укріпить, стримає та підштовхне, і завжди любить.

В дітях пробуджуй, розвивай любов із серця, а не тільки з розуму.

Хто тільки захоплюється – той бере, хто любить – той дає.

Не керуйте дітьми деспотично, силою влади і насиллям, а здобувайте їх повагою, вірою, довір’ям. Нехай вони слухають наших порад і виконують настанови виходячи з переконань, щоб і пізніше, коли вже не будуть пильновані, чинили так само.

Не змушуйте дітей до добра, а показуйте його. Якщо вони його полюблять, то запрагнуть самі.

Діти – це віск, з якого можна виліпити все. Піклуймося про них з обережністю.

Навчіть дітей вдячності, бо вона є мірою чесності та сумлінності людини, без неї немає ні любові, ні справедливості, ні шляхетності – лише холод і пиха.

Довіряймо і будьмо уважними в наших стосунках з дітьми. Спростовуймо, але завжди додаваймо відваги і заохочуймо… і маймо чуйне й уважне око.

Залиши плоди (праці) Богові – вони нам не належать. Зі свого боку ти роби все, що можеш. Освіжаючу росу дає лише Він.

Прошу вас, не відступайте перед труднощами – вони повинні бути. Уповайте на Бога!

За книгою “Виховання любов’ю” (педагогічна система блаженної Марцеліни Даровської)

о. Теодор Дутчак

(Див. https://dyvensvit.org/blogs/1026618/)



Категорія: Християнські психологи » Блог о.Теодора Дутчака

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.