Християнська психологія » Психологія залежностей » ЯК ПОЧИНАЄТЬСЯ УЗАЛЕЖНЕННЯ АЛКОГОЛЕМ, ЯК КАЖУТЬ – ПИЯЦТВО?

 

ЯК ПОЧИНАЄТЬСЯ УЗАЛЕЖНЕННЯ АЛКОГОЛЕМ, ЯК КАЖУТЬ – ПИЯЦТВО?

Автор: Мирон Шкробут від 20-07-2013, 20:20, переглянули: 997

ЯК ПОЧИНАЄТЬСЯ УЗАЛЕЖНЕННЯ АЛКОГОЛЕМ, ЯК КАЖУТЬ – ПИЯЦТВО?
Картинка перша

Перший-другий раз «легально і по-дорослому»


День народження, можливо, Новий рік.

За столом діти і дорослі. На столі теж все по-дорослому. Шампанське в келихах, посмішки тих, які відкривають і наливають, перший ковток… Те, що ще вчора було під забороною, сьогодні дозволено під пильним батьківським оком. Усім стало інакше, веселіше.

Підлітки раптом оживилися, заговорили. Увімкнули музику – перший досвід танцю, торкання тіл. Як усе приємно, чудово, незабутньо…

Наступного разу – веселість самостійної вечірки забезпечується кількома пляшками легкого вина уже без батьків і хтось спробував алкоголь уперше під наполегливістю однолітків. Усамітнюються пари, хтось розповідає непристойні історії, брудні анекдоти. Вже є перші прояви зайвого алкоголю, глузують із хлопця, що перебрав. Дружно тягнуть його у ванну. Всім смішно й весело. Можливо, усе тільки починається…

До 11 років перше знайомство з алкоголем відбувається або випадково, або його дають «для апетиту», або «лікують» вином чи спиртом, або ж дитина сама із цікавості спробує спиртне. У більш старшому віці мотивами першого вживання алкоголю стають традиційні приводи: свято, сімейне торжество, гості і т.д. І хоча це відбувається за згодою батьків, у колі родини, та і в такий спосіб дітей можна залучити до алкоголю. Варто раз отримати досвід легального сп’яніння, як уже знімається психологічний бар'єр, підліток може випити з товаришами, або навіть самому, якщо виникає така можливість.

З 14-15 років з'являються такі приводи, як «незручно було відстати від хлопців», «друзі вмовили», «за компанію», «для хоробрості» і т.д.



Картинка друга

П'яному море по коліно


Тепер вже у хлопців і дівчат є щось, що поєднує їх.

Відчуття дорослості й упевненості в собі таке привабливе для молодих. А тут щей хлопці із сусіднього двору «заводяться» і хочуть з'ясувати відносини по-чоловічому. Зустріч у парку ввечері. Цього разу підлітки прийняли подвійну дозу «на душу» - страх відійшов, агресивність штовхала на нерозважливі вчинки. Перші проблеми з міліцією.

З’являється група мотивів вживання алкоголю, що формує пияцтво як тип поведінки правопорушників. У їх число входить прагнення позбутися нудьги. У психології нудьгою називають особливий психічний стан особистості, пов'язаний з емоційним голодом. У підлітків цієї категорії істотно ослаблений або втрачений інтерес до пізнавальної діяльності, до вищих морально-духовних засад, до побожного життя.

А що далі? З міліцією зв'язуватися страшнувато. Нудьга! В середині щось крутить і не дає спокою. Те, що корисне – цілком нудне і непотрібне. Хлопці «стирчать» у під'їзді, думаючи, чим би зайнятися? Хтось каже, що одна дівчина сьогодні запрошувала на вечірку, вирішили піти. Вечір потопав у клубах диму й ріках вина. Дівчатка розкуті й дуже доступні. Хлопці розбрелися з ними по кутах. Від випитого вони не контролювали себе, віддавшись у владу сексуальних страстей.



Картинка третя

«Душа болить, а серце плаче…»


Ех, напитися б з горя!

Ранком довелося відчути всю «принадність» похмільного синдрому. Злі, пом'яті, з головним болем і дзенькотом у вухах, вони нагрубили батькам, прогуляли школу й, відібравши в молодших школярів гроші, купили пляшку, щоб похмелитися.

На душі було кепсько. Почуття провини, порожнечі, власної нікчемності захлиснули їх і не стало легше після похмеляння, а тільки більше підсилилось.

Ще в юних душах промовляло сумління, але ніхто не зізнавався в цьому, навіть самому собі. Хотілось бути ще далі героєм вільного життя, відігнати докори сумління. Тоді хтось вимовив: «Ех, напитися б ще з горя!»

Мова статистики:

За твердженнями соціологів 96,2 % людей, які зловживають спиртними напоями, прилучилися до них у віці до 15 років. З двох мільйонів зареєстрованих алкоголіків – майже 60 тис. – діти до 14 років із встановленим діагнозом «алкоголізм». Близько 80% молоді з тією або іншою періодичністю вживають спиртні напої, у той час, коли середній вік первинного прилучення до алкоголю становить 10-12 років.



Картинка четверта

Пий, душе, веселися! Тебе випустили у зрілість!


– Я п'ю до дна за....

Шкільний випускний для багатьох пройшов у п'яному угарі. Батьки грошей не пошкодували – спиртне принесли ящиками. Вони хотіли, щоб діти «по-людськи» відзначили закінчення школи, отримання атестату зрілості й вихід у «велике плавання», яке почалося з великої ріки алкоголю під законним приводом. Відзначали цю подію ще із друзями, батьками, їх друзями. А потім відзначали складання іспитів, вступ до інституту, технікуму, училищ, потім – розставання, знайомства, перші заліки, закінчення курсу. Одружувалися – й відзначали спиртним усе, що прийдеться, разом із дружинами, і ще частіше з «корешами»



Картинка п’ята

Третім будеш?


Наступає час жнив для кожного. Родини розпадаються. Хтось деградував, перетворився в бомжа; Хтось ще тримався, брав липові лікарняні листи, нишком пив в обідню перерву; Хтось напивався після роботи, проводячи час із «друзями», точніше із «собутильніками»; Хтось «ні-ні» після кодування, тягнув замкнутий спосіб життя, бив дружину, давав потиличники сину й копав собаку від злості. Деяких не стало в живих, хтось сидів строк в зоні. Немало й таких, які тільки по «празднічкам» випивали, правда, найчастіше свята переходили в запій. І траплялися все це щораз частіше і частіше.

Мова статистики:

За останні п'ять років зросло число насильницьких смертей: від нещасних випадків, отруєнь, травм - в 1,8 рази, від отруєння алкоголем - в 2,7 рази. Число самогубств збільшилося в 1,6 рази, убивств - в 2,1 рази.

Більшість із цих смертей пов'язано із зловживанням алкоголем.

Відомо, що 50 % всіх злочинів пов'язані з вживанням алкоголю. Так, за даними фахівців, близько 60% вбитих, й 80% убивць під час злочину перебували в нетверезому стані.



Навіщо ж люди п'ють і впиваються…?

А що найдивніше – це те, що люди гинуть від пияцтва й гублять інших, самі не знаючи, навіщо вони це роблять. Справді, якщо хтось запитає, для чого люди впиваються, він не знайде єдиної відповіді...
Навіщо ж люди п'ють і гублять себе й інших людей?

«Усі п'ють і пригощають, не можна ж і мені не пити й не пригощати», - відповість на це багато хто, і, живучи серед п'яничок, ці люди переконані, що всі навкруги так чинять, але ж – це неправда... Не всі, бо якби це було так, то життя давно вже б стало пеклом...
Якщо злучилася рука з рукою у п’яничок, і вони наступають на інших людей, хочуть споїти увесь світ, то пора й розумним людям втямити, що і їм треба схопитися за руки, боротися зі злом, щоб їхніх дітей не споїли і не звели.

Що несе людині алкоголь? Найжахливіший наслідок оп’яняючих напоїв це те, що навіть пиво чи вино в нерозумних дозах затемнює розум і совість людей: від них стають грубіші, нерозумні й зліші.

У кого: «Ой – у кого виття? У кого стогін, у кого сварки, у кого горе, у кого рани без причини? У кого очі червоні? У тих, які довго засиджуються за вином, які ходять смакувати вино пахуче. Не приглядайся до вина, яке воно червоне, як гарно світиться у кубку, як лагідненько ллється. Згодом, воно вкусить як гадина, і вжалить, як аспід. Тобі ввижатимуться дивні речі, серце твоє буде дурниці говорити… Очі твої будуть дивитися на чужих дружин, і серце твоє заговорить розпусне» (Притчі 23:29-33).

«І не впивайтеся вином, що доводить до розпусти, але сповнюйтеся Духом, назідаючи самих себе псалмами й славослів'ями й піснями духовними, прославляйте й оспівуйте в серцях ваших Господа, дякуючи за все завжди Богові й Отцеві, в ім'я Господа нашого Ісуса Христа» (Еф. 5:18-20).




З книги «Що несе з собою хвороба алкоголозіму?»

Видано з ініціативи міжєпархіальної підкомісії УГКЦ «За тверезість життя».

Тернопіль 2007

о. Леонід Костко



Категорія: Психологія залежностей

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.